ma 24 juli: vakantiehuisje noord

Top huisje! Best lekker geslapen. Ik moet altijd de eerste nacht even wennen aan een nieuwe bed, nou dat is dus een beetje pech hebben bij een vakantie waarbij je bijna iedere nacht weer verkast… Maar voor een eerste nacht was het dus best goed. We komen niet zo snel op gang. We ontbijten buiten op ons terras. Ik had me ingesteld op een dag in de omgeving van Mývatn, maar we zijn eigenlijk gewoon domweg te laat op gang gekomen om nog zo’n lange dag met bezienswaardigheden te beginnen. Ik moet dan altijd even schakelen…, maar Robbert heeft een goed alternatief plan. We gaan naar Akureyri om daar wat boodschappen te doen en ik ga vooral naar  Eymundsson, de boekhandel met goeie gratis wifi om het blog te kunnen plaatsen van de huttentocht. We zijn al dagen off-line en het wordt tijd om weer een teken van leven te geven.

Het is ongeveer 40 minuten rijden. Je moet een pas over en daarna rij je een groot stuk met uitzicht over de uitgestrekte Eyjafjördar. Doordat er verschillende maten schepen in de fjord varen kun je je een beetje een voorstelling maken van de grootsheid ervan. We hebben hier al vaker walvissen zien zwemmen. Vanaf de kant lijken het kleine stippen, terwijl ze toch echt meters lang zijn. Er liggen twee grote cruiseschepen in de haven van Akureyri en het is in het centrum dan ook een drukte van jewelste. De trappen naar de kerk zijn vol met toeristen. Zodra ik klaar ben met posten gaan we naar het winkelcentrum wat verder op om de boodschappen te doen en wat winkels te bekijken en te lunchen.

Rond 15.00 uur zijn we terug bij ons huisje en kiest iedereen zijn eigen manier om zijn vrije tijd te besteden. Er wordt gelezen, gebadderd, badminton gespeeld, gepuzzeld en wat dies meer zij.

Ook zo komt een dag IJsland weer tot zijn einde. Robbert houdt het het langste vol, lezend in de hot pot en daarna doet hij nog een paar saunasessies. Wij liggen allemaal al diep in slaap als hij er ook een punt achter zet.

 

In deze omgeving is zeer veel te zien en te doen, zoals o.a.:

Diamond Cirle: Husavík, Ásbyrgi en Dettifoss
Mývatn: zwemmen in het Jarðbodin (geothermisch zwembad, vogels kijken en de vulkanische verschijnselen bekijken zoals het kleurrijke solfatarenveld Námaskard
Walvisspotten: dit kan bij Húsavík, Dalvik of Hauganes. Onze voorkeur ligt bij Arctic Seatours in Dalvík. Daar mag je aan het einde zoektocht ook nog zelf je hengel uitwerpen en word de vis ter afsluiting gegrild en samen gegeten. Een zeer persoonlijke aanpak!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *