zo 30 juli: vakantiehuis in West-IJsland bij Húsafell

Het bijzondere van dit huisje is dat het ondanks de harde wind van de afgelopen dagen op de veranda en in de hot pot gewoon heerlijk is. De berken zijn zodanig geplaatst dat ze een heleboel wind opvangen en ook buiten op het terras is een overkapping in een hoek geplaatst, zodat je bij wijze van spreken buiten zou kunnen gaan liggen zonnen.

De eettafel wordt al twee dagen in beslag genomen door een zeer ingewikkelde puzzel van Escher. Eten doen we derhalve maar aan de salontafel bij de bank. Haha, een prima alternatief. Dit keer komen we dan wel niet echt vroeg maar wel voor een hele leuke wandeling kort voor twaalven de deur uit. Het informatiecentrum van Húsafell heeft een plattegrond met 10 wandelingen van heel kort en makkelijk tot een hele dag en moeilijk. Wij hebben gekozen voor een combinatie van twee wandelingen waardoor we uiteindelijk 4 uur bezig zijn geweest. De wandeling gaat via leuke paadjes de heuvel/berg op tot 569 m op de top van de Baejarfell. Van daar heb je uitzicht op 3 gletsjers, waaronder de Ok. Ooit de kleinste gletsjer van IJsland, maar inmiddels te klein om nog gletsjer genoemd te worden. De wind waait nog steeds hard, maar niet meer zo hard als de laatste twee dagen. Je snapt opeens weer waarom op IJsland zoveel buffs (hoofdband/sjaal) worden verkocht. Veel kinderen hebben hem standaard op hun hoofd of om hun nek, zowel jongens als meisjes. Ook IJslandse wandelaars gebruiken hem veel. Isis en ik ook, dan waaien je haren niet constant in je ogen en het is lekker aan je oren. De uitzichten het dal in en naar de (voormalige) gletsjer zijn super. De wandelingen zijn met kleuren ook prima uitgezet. Robbert en Isis zijn samen helemaal tot de top van de berg gelopen en hebben daar weer een vlog gemaakt.

De oplettende kijker heeft gezien, dat vriend Stijn zijn bril weer op heeft… Die lag in het hoesje onder zijn bed. Verder zal ik er maar geen woorden aan vuil maken.

Weer terug bij het huisje laat ik mijn spieren masseren door de hot pot. Gek genoeg heeft verder niemand er zin in. Ik heb daarna wel moeite om wakker te blijven. Van mijn glaasje rode wijn en de warmte van de hot pot ben ik helemaal rozig geworden. Stijn en Robbert doen een verwoede poging om de Escher puzzel af te maken.

We maken de restjes op die we nog hebben, zoals twee pakken adventure food, wat wortelen en toastjes met kaas. In Reykjavík gaan we niet meer koken in ons appartement, er zijn zoveel leuke tentjes om te gaan eten. Vandaag heb ik kunnen regelen, dat ik met Isis en Felix nog een paardrijdtochtje kan maken aanstaande dinsdag. De andere mannen hebben daar geen zin in, zij zijn nog aan het verzinnen wat ze zullen gaan doen. Misschien vissen of naar de top van de Esja? We houden jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *