wo 12 juli: Vík – Laki – Hólaskjól

Vandaag staat Lakí op het programma. We hopen op goed weer, zodat we Lakagígar, de meer dan 22 km lange kraterrij, in volle pracht kunnen bewonderen.

Het regent al als we wakker worden. Dat betekent wel, dat we geen haast hebben, dus we genieten van pancakes, broodjes, sapjes en andere lekkernijen. De komende dagen slapen we in hutjes en tenten, dus zal het ontbijt wat minder luxe zijn. Hoewel, er gaat niets boven een ontbijtje midden in de prachtige natuur. Na een pitstop bij de supermarkt voor brood en bij de apotheek voor hoestsiroop zijn we ready to go. We zijn verbaasd over het aantal bouwprojecten in Vík, de ontwikkeling staat hier duidelijk niet stil.

Robbert zou Robbert niet zijn, als we niet de alternatieve route naar Laki zouden nemen. Een weg dwars door het lavaveld van Eldhraun. Eindelijk kunnen we de tip opvolgen, die Willem (van Blijderveen) hem jaren geleden gaf. Ondanks de stromende regen is het wonderschoon. Het is de weg net na  Dverghamrar die we nemen, linksaf naar Thvera. We hebben een paar mooie filmpjes gemaakt van de rit door de met mos begroeide lava. Hopelijk kunnen we ze ook op het blog plaatsen.

We stuiteren wat af en steken een aantal rivieren over, maar de Defender heeft nergens problemen mee. Tot we een sneeuwveldje tegenkomen, dwars over de weg schuin hellende naar beneden. Aangezien er geen alternatief is (of helemaal terug) besluiten we het toch te proberen. De kinderen zijn de auto al uitgesprongen om in de sneeuw te spelen en de omgeving te verkennen. Helaas komt de Defender vast te zitten en kost het best wat pogingen om er uit te komen. De bewoonde wereld is dan opeens erg ver weg en telefoonbereik niet gegarandeerd. Maar het lukt! Best een opluchting. Als we bij de t-spiltsing komen naar de regulieren weg, liggen er ook stenen om de weg te blokkeren. Wij weten inmiddels waarom..

Eenmaal aankomen bij Laki regent het hard en is het mistig. We zien dus nagenoeg niets van de kraterrij. Wat een teleurstelling, daar had ik met erg op verheugd.

Op de ‘normale’ weg terug naar de ringweg komen we wel nog langs een andere prachtige krater, waar we een kort wandelingetje kunnen maken zonder al te veel regen. Ook prachtig!

Het avontuur was al best aanwezig deze eerste dag, dus als we aangekomen zijn bij Hólaskjol en ons hutje betrekken zijn we allemaal best moe. Het hutje is voorzien van een eigen wc, elektriciteit, twee gaspitten en koud stromend water. Meer hebben we niet nodig. Het regent lekker door, dus we halen alleen het hoog nodige uit de auto. Robbert kookt een lekker maaltje, rijst met kip curry en komkommer en een IJslands biertje Einstöck Arctic Berry Ale, om 21:45 liggen we allemaal te slapen.

 

2 gedachten over “wo 12 juli: Vík – Laki – Hólaskjól”

  1. Weer een avontuur rijker geworden, lekker dat de defender overal doorheen gaat. Je moet er toch niet aan denken echt vast te komen te staan. `Jammer van het weer wat dat uitzicht had ik graag willen zien op een foto.

    1. We hebben nu eigenlijk steeds prima weer. Ook de weersvoorspelling voor de komende dagen is ook goed. Dat is belangrijk want we gaan vier dagen wandelen. Je weet het uiteraard nooit op IJsland..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *